Se schimbă legea pentru toți șoferii din România, din septembrie: ce se întâmplă cu RCA, declarația amiabilă, asigurările

de: Alexandru Puiu
02 09. 2022

Șoferii din România au fost nevoiți să învețe să se adapteze unui număr agresiv de schimbări legislative în acest an, de la Codul Rutier 2022 la Codul Fiscal 2022 și, acum, la legislația din domeniul asigurărilor obligatorii, RCA.

Încă din luna mai a acestui an, președintele BAAR atrăgea atenția asupra mai multor schimbări legate de polițele RCA, în particular, accentul se punea pe posibilitatea completării înțelegerii amiabile în format electronic. La momentul respectiv, Mădălin Roșu de la Biroul Asiguratorilor Auto din România estima 1 septembrie ca fiind momentul în care formularul online va fi activ.

”Aplicația de constatare amiabila electronică va fi disponibilă cel târziu de la 1 septembrie și va fi o alternativă la formularul de constatare amiabilă în format fizic. E suficient ca doar unul dintre șoferii implicați în accident să completeze formularul electronic. Aplicația este intuitivă, are predefinite o serie de pictograme cu semne de circulatie, vehicule, străzi, sensuri giratorii și poți să îți așezi toate acele pictograme cât mai aproape de modalitatea în care s-a produs evenimentul, pentru a descrie accidentul.
În plus, poți atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile, datele celor implicați și toate acestea se salvează și se trimit și către asigurător pentru avizarea daunei și pe mail către șoferii implicați.”, afirma președintele BAAR pe 30 mai 2022, pentru Hotnews.ro.

Constatarea amiabilă online, din 10 septembrie

De la finalul săptămânii viitoare, șoferii implicați într-o tamponare vor putea completa formularele necesare pe telefon. Modificările legate de RCA nu vizează însă doar șoferii, ci și societățile de asigurare, respectiv brokeraj.

Cea mai importantă dintre cele trei modificări care vor intra în vigoare din această lună are legătură cu completarea formularului de constatare amiabilă în format digital, pe internet, în contextul în care, în trecut, era pe hârtie. În plus, societățile de asigurări își vor putea stabili individual prețurile practicate, independent de tarifele de referință scoase la înaintare de ASF. În trecut, nu exista atât de multă flexibilitate din acest punct de vedere. Ultima modificare vizează asigurarea netă pe cheltuieli. Aceasta se traduce prin faptul că, de acum, vor putea fi primite oferte diferite de la mai mulți distribuitori în vederea încheierii aceluiași contract de asigurare.